2017. február 10., péntek

Könyvajánló: Julie Cross: Förgeteg 1. - Tempest

Izgalmas young adult időutazással, és sok apró érdekes csavarral.




Gondolataim a könyvről:
Ó, mennyire félre visz itt a fülszöveg. Érdekes dolog ez a fülszövegekkel. Bár tudom, hogy néha nem kellene elolvasni, mert igen sokszor lespoilerezi a tartalmat, mégis szeretem tudni, hogy most egy időutazós könyvre, vagy valami kosztümös varázslós, vámpíros másra számíthatok. Szóval elolvastam, és mást vártam, szerencsére valami sokkal jobbat kaptam.

Jackson rájön, hogy tud utazni az időben. Először csak pár percet, majd órákat, napokat és végül éveket utazik vissza. Minderről csak barátja Adam tud, aki természetesen egy tudós zseni palánta, így ketten igen sokat tudnak diskurálni erről, szinte minden időben. És itt jött a csavar, mert én azt hittem a fülszöveg alapján, hogy ezzel Holly is tisztában van. De nincs, és mikor életveszélybe kerül, Jackson hirtelen reakcióként a múltba repíti vissza magát, pontosan 2009-ből, 2007-be, ahol lehetőséget kap, hogy sok mindent helyrehozzon, megismerje az erejét, és azokat, akik körül veszik.

Itt derülnek ki új infók az apjáról, és innentől kezd izgalmas lenni a könyv. Bár végig Jackson szemszögén át látjuk a dolgokat, a sok időugrás követését segíti, hogy a fejezetek elején megkapjuk, hol vagyunk, ha nem annak oka van, vagy épp Jackson sem tudja. Itt az időutazást egy génre vezetik vissza, nincs semmi gép, varázslat, vagy eszköz, csak összpontosít és ugrik. Bár mint kiderül, van teljes és fél ugrás is, tetszett, hogy ezt itt külön szedték, és van is értelme miért.

Láttunk már ilyet filmben, visszamegy, és lehetőséget kap, hogy újra kezdje a kapcsolatait, mert itt sok filmmel ellentétben nem sok hatása van a jövőre, ha kicsit változtat rajta. Viszont megint újrakezdheti és kialakíthatja a kapcsolatát Hollyval.

Szerettem, hogy közben a még régebbi múltba is kapunk bepillantást. Milyen volt a testvére, milyen volt az apja régen, még mikor kicsik voltak. Ez segít neki sok mindent megmagyarázni a képességével kapcsolatban, hogy miért ragadt a két évvel korábbi múltban. Aztán mindezt átszövi a nagyobb csapatok harca, a Förgeteg és az IE- Idő Ellenségeinek küzdelme. Szépen apránként adagolja az infókat, nem tudunk meg csak a vége felé több infót. Kik bántották Hollyt, és miért? Mit akarhat tőle a CIA titkos szervezete? És hogy hogyan akar Jackson ennek a része lenni, egyáltalán akar -e?

Majd amikor visszakerül saját idejébe, két nagy fordulatot is kapunk amolyan csattanó gyanánt, két, egészen eltérő jövőt láthatunk és nagyon is sok minden múlik Jackson döntésén a végkimenetelt illetően.  Aztán olyan véget csap neki az írónő, amitől az ember a körmét rágja. Érdemes feláldozni a szerelmet, ha ezzel biztonságban tudhatjuk a szerettünket?

A rossz hír, hogy sajnos trilógia, szépen megágyaz az írónő a folytatásnak, és a fél függővéggel várhatjuk hogy vajon hogy keveredik ki Jackson a két ellentétes oldal harcában.


A borítóról annyit had mondjak, hogy bár újat kapott a magyar kiadás, számomra egyik sem fejezi ki igazán a tartalmat. Az eredetiek mintha valami természeti csapás (pl. hurrikán miatt) választódnának szét, de az időutazáshoz nekem nem olyan sok köze van. A miénken talán jobban látszik a távolság, vagy próbálják érzékeltetni, hogy külön váltak. Mindenesetre én valami teljesen mást is el tudnék képzelni ide.

Nem bántam meg - nem volt annyira egyedi, de jól szórakoztam 💃


Fülszöveg:

2009-et ​írunk. A tizenkilenc éves Jackson Meyer átlagos srác: egyetemre jár, barátnője van… És képes rá, hogy időutazást tegyen. De nem úgy, ahogy a filmekben látjuk – az ugrásai után semmi sem változik a jelenben, mindez csak ártatlan szórakozás. Egészen addig, amíg egy napon idegenek nem támadnak rá és a barátnőjére, Hollyra, aminek az a vége, hogy a Jacksonnal folytatott küzdelem után lelövik Hollyt. Jackson rémületében véletlenül visszaugrik az időben két évet. 2007-ben találja magát, de ez az időugrása különbözik a korábbiaktól. Ezúttal 2007-ben ragad, nem képes ismét a jövőbe jutni.

Jackson mindenáron szeretné megmenteni Hollyt, de nem tud visszatérni a saját életidejébe (a hazai bázisába), ezért amit csak lehet, igyekszik megtudni a képességéről. Eközben életében – ismét – először találkozik Hollyval. Az ugrásai alkalmával szerzett ismeretek alapján idővel rájön, hogy amit a családjáról, a hátteréről tud, az mind csak látszat.


A könyv adatlapja:

Kiadója: Könyvmolyképző
Kiadási év: 2016
Sorozat: Vörös pöttyös
Oldalszám: 424. old.
Műfaja: sci-fi beütésű YA
Fordította: Lakatos Anna
Folytatásos:trilógia 1. része

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése