2017. december 1., péntek

Könyvajánló: Róbert Katalin: Szelídíts meg!


Felelős vagy azért, amit megszelídítettél!





Gondolataim a könyvről:
Első találkozásom Kati írásával igen pozitív élménynek mondható. Sokat hallottam már eddig is róla, és láttam is a nála sorba álló nagy sorokat, de valahogy eddig a komolyabb hangvételű könyveivel még nem talált utat hozzám, most viszont Rókáékkal igen.

Magára a könyvre Kati oldalán bukkantam rá, ahogy Róka és Kisherceg horgolt figurák formájában kalandozták végig az országot.






Nem kisebb fába vágta a fejszéjét, mint hogy a híres francia regényt, A kis herceget, mai köntösben, mai tartalommal megtöltve, magyar viszonylatba áthelyezve újragondolja.
Így lett a vörös hajú Róka, az elvált szülők gyermeke a központi karakter, aki új suliba kerül, és e mellé nem elég, hogy új közösségben helyet kell találnia magának, egy régi emléket is magával cipel. Nagyon csíptem a belső humorát és az elrettentő pillantások szériaváltásait:

"Róka rábámult a lesajnáló pillantás 2.0-val (negyvenöt perc alatt sikerült kétszer is szintet lépni vele – új rekord), de nem úgy tűnt, mintha értene belőle."

Kisherceg (így egybe, mert a bátyja volt a nagy Herceg) a maga jófiús modorával csak a saját útját keresi, előtte áll az ÉLET, az a nagybetűs, a pályaválasztással, és a nagy felismeréssel.


"Kisherceg arra gondolt, hogy a felvételi tájékoztatóban a szakok nevei éppen olyanok, mint az újságíró annyira keresett, kattintékony címei: valami, ami jól hangzik, és senki sem tudja, mi van mögötte. Jó-e a cikk és arról fog-e szólni, amit a cím sugall. Kisherceg legalábbis nem tudta, és dühítette, hogy anya, az iskola, maga a Pilóta is elvárta volna, hogy csupán a cím alapján kattintson."


Találkozhatunk itt a szép Rózsával is, és a segítőkész pilótával, de nekem talán a legjobban Kisherceg "utazásai" tetszettek a felnőttek világában. Nagyon szépek benne a párhuzamok, ahogy a nevek, és a karakterek átkerültek a mai világba. Furcsa görbe tükör lehet egy-egy piaci szakmában dolgozónak (bár azt hiszem, sajnos ők nem biztos, hogy pont ezt a könyvet fogják elolvasni. Pedig nekik is jobb lenne!)

Mindeközben a regény egy könnyed, friss, egyszerű kis történet a két fiatal felváltott szemszögeivel, de ott van benne a nagyon komoly mondanivaló, ott van benne a mai magyar valóság, szociális kérdések, és a továbbtanulás nehézségei, amik a tizenéveseket gyötrik.

Szerettem benne, hogy Róka szabad szájú, és nagyon mai és valós (sajnos, elég sokat káromkodik a könyvben is, de van tapasztalatom arról, hogy így beszélnek a mai ifjak) míg Kisherceg ennek ellentettje, végtelenül udvarias, szófogadó és mindenkinek meg akar felelni. Olyan kis viráglelkű, mint az eredeti könyvben is.

Nagyon szépen megkapjuk a tételmondatokat, ők maguk is reflektálnak rá, tudatosan használják ezeket a könyvben.

Azt hiszem ez a regény nem akart sem több, sem kevesebb lenni, mint egy könnyed, mai, szórakoztató ifjúsági regény, ami a szeretett könyvünk egy napjainkra átültetett változata. Egy hosszú téli estére tökéletes, a borítóba pedig hivatalosan is szerelmes vagyok. Csoda szép ez a vízfestékes rajz. Minden fontos rajta van, mégis megújulva.

Újraolvasós - tetszett, és valószínűleg fogom még olvasni 👈

Katitól hamarosan új művet is olvashatunk, ugyanis bekerült egy novellája a nemsoká megjelenő Érints meg novelláskötetbe! 

Fülszöveg:
Róbert Katalin a szerző

Róka ​kilencedikes lány, és nem akar mást, mint rajzolni, pusztítani az ellenséget a kedvenc számítógépes játékában, és nem törődni azzal, hogy frissen elvált szülei még mindig felette csatároznak.
Az új osztálytársai az idegeire mennek, ráadásul a tanárok Kisherceget, ezt a bosszantóan tökéletes tizenegyedikest is a nyakába varrják, hogy korrepetálja matekból.
Róka mindent megtesz, hogy elijessze a fiút, de az nem hagyja magát, és lassan egyre közelebb kerülnek egymáshoz.
Csakhogy tavaly történt valami, amiről eddig nem beszélt senkinek…

Kisherceg kitűnő tanuló, próbál megfelelni a szüleinek, és a barátnőjének, Rozannának, és eddig minden akadályt tökéletesen vett, ám most úgy érzi, elakadt az élete. Nem elég, hogy fogalma sincs, mihez kezdjen az érettségi után, még korrepetálnia is kell a bukásra álló Rókát.

A lány ellenséges, arcpirítóan szabad szájú, és mindent elkövet, hogy a fiú kudarcot valljon…
Mire elég heti egy különös óra? Közelebb kerülhet egymáshoz két ennyire más ember?

A könyv adatlapja:
Kiadó: Könyvmolyképző
Kiadási év: 2017
Oldalszám: 272. old. 
Folytatásos: elméletileg nem
Típusa: ifjúsági, Vörös pöttyös


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése