2019. augusztus 11., vasárnap

Seanan McGuire: Minden szív kaput nyit (Csellengő gyerekek 1.)






Gondolataim a könyvről: 
A könyvtárban egy fantasys kolléganő ajánlotta ezt a vékony könyvecskét, hogy semmiképpen ne hagyjam ki. Már az is árulkodó a borítón, hogy milyen három díjat nyert,(Hugo-[sci-fi művészeti díj], Nebula-[Amerikai sci-fi irodalmi díj], Locus-díj [irodalmi közönségdíj]) de az, hogy a Fumax gondozta a magyar kiadást, már biztos recept a sikerre.

Főhősnőnk Nancy, miután megjárta a Holtak és szellemek birodalmát, egy olyan iskolába kerül, ahol a mindenféle más, mesés- és tündérvilágokat megjárt gyerekeket 'kezelik'. Nem is igazán kezelés ez, inkább afféle segítő iskola a megváltozott gyerekek számára, akikkel a szüleik nem tudnak mit kezdeni.

Első olvasásra az eleje hasonlított  a Vándorsólyom Kisasszony különleges gyermekeire, itt csak annyi a különbség, hogy nem a gyerekek furcsák, hanem a helyszínek, mesebeli világok, ahol jártak.

A sztori viszont ott kezd el ijesztővé válni, mikor meghalnak a barátok, iskolatársak, és Nancy (lehetne Nancy Drew is :-D) elkezd nyomozni. Onnantól a hangulat tényleg rémisztő és félelmetes, elég sok krimi és horror elem is megfordul a második részben. Van itt csontok áztatása savban és furulyázás csontvázaknak is. Aki Tim Burton filmjeit szereti, annak kötelező darab.

Élveztem, hogy keveredik benne a misztikum, nagyon sok a filmes, könyves utalás, ami visszaránt a jelenbe (Narnia, Harry Potter, Gyűrűk Ura, Alice, stb. ...) mégis újszerű volt, érdekes, és pörögtek a cselekmények. Itt nincs barokkos körmondatos leírás, de épp elég nyers ahhoz, hogy mindent elképzelhess, és láss magad előtt olvasás közben.

Amit viszont nagyon sajnáltam, hogy túl hamar vége lett. Nagyon szépen felépítette a nyomozást, megismertük a sulit, a szereplőket, és csak levágta a végét. Kicsit olyan találd ki magad. Rendes magyarázatot sajnos nem adott a címre sem (legalábbis nekem ez nem derült ki belőle) és rettentő kíváncsi lennék, hogy a többiekkel mi történt.

Természetesen trilógia lesz ez a sorozat is, a második kötet (Mélybe ránt a Lápvilág) nem rég jelent meg a Fumaxnál.
Ebben a rémisztő ikrek játszák majd a főszerepet. A borítók az eredetiek, lentebb láthatjátok, hogy néz majd ki a trilógia.

Összességében nagyon megérte a próbát, bár a vége felé már eléggé félve olvastam. :-D
De minden dark fantasy rajongónak nagyon ajánlom. És persze Tim Burton fanoknak!


Nem bántam meg - nem volt annyira egyedi, de jól szórakoztam 💃



Fülszöveg: 

Eleanor ​West otthona csellengő gyerekek számára.
Házalók, látogatók, vizsgálók kíméljenek!
A gyerekek hajlamosak eltünedezni, ha adja magát a lehetőség. Átlépnek a szekrény hátulján, becsusszannak egy tükörbe, beesnek a nyúl üregébe, vagy egy vén kútba, hogy aztán egy merőben más helyen bukkanjanak elő.

De a mágikus vidékek már semmi hasznát nem látják azoknak a gyerekeknek, akikből kifacsarták a csoát.
Nancy is utazott egyszer, aztán visszaküldték. Viszont mindaz, amit átélt a túloldalon… az ilyesmi megváltoztatja az embert. A West kisasszony gondjaira bízott gyerekek nagyon is meg tudják érteni. Ugyanis mindnyájan keresik a visszautat saját fantasztikus világukba.
Nancy érkezése azonban komoly változást hoz az Otthonba. Valamiféle sötétség ólálkodik a sarkok mögött, és amikor elszabadul a pokol, Nancy és újdonsült iskolatársai lesznek azok, akiknek a rejtély végére kell járnia.


A könyv adatlapja: 
Kiadója: Fumax
Kiadási év: 2018
Oldalszám: 160. old.
Műfaja: darkfantasy, kisregény
Fordította: Miks-Rédai Viktória
Borító: az eredeti
Folytatásos: igen, a második már megjelent magyarul
Angol címe:Every heart a doorway

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése