2017. október 4., szerda

Beszámoló a szegedi On Sai író-olvasó taliról (összefoglaló+képek)


Engem ért két hete a felkérés, tegnap pedig a megtiszteltetés, hogy On Sait kérdezgethettem a szegedi író-olvasó talin.

Egy negyed órával érkeztem előbb a Somogyi-könyvtárba, így még 17 óra előtt pont részt vehettem  a gyors körbevezetésen a könyvtárban. Átbeszéltük gyorsan az időket, a menetet, és közben míg én a tömegtől és a mikrofontól való iszonyomat próbáltam leküzdeni, On Sai olyan anekdotákat mesélt (rá jellemző módon), mikor más lefagyott beszélgetés közben... :-D

Képet készítette: Somogyi-könyvtár



Aztán belekezdtünk...

Bemelegítő kérdések:

Legelőször a neve felől érdeklődtem: A B. Onsai nicknevet használta az első írásánál, de utána magyar néven publikált. Majd amikor arra került a sor, hogy az első regénye kapcsán kiválasszák az írói nevét (mert a Varga Beára túl sok találatot adtak a keresők) így jött a kiadói vezetéstől az ötlet, hogy legyen csak az Onsai, külön írva, B nélkül."

Aztán az írói szokásokról, mikor, milyen körülmények között szeret írni, reggel, este, csöndben, zenével: Mivel rengeteg a munkája, leghatékonyabban reggelente tud írni, néha zenével, de a javításnál már nem hallgat zenét. Kávé jöhet minden mennyiségben, az egyik kedvence a narancsos fekete kávé (by Frei Café narancslé és erős fekete kávé), ami elmondás alapján is nagyon jónak tűnt.

Arról, hogy fiúk, vagy lányok karaktereit szereti jobban írni: mindkettőt ismernie kell, de a kollégák és ismerősök elmondása alapján fiúsan ír. Régen az álnéven írt sci-fijeiről azt gondolták férfi írta a stílus alapján. Általában több is a fiú karakter a könyvekben lásd a lovagosban erősen ott van az apafigura is, és a Calderon is tesztoterontól túlfűtött.

Képet készítette: Somogyi-könyvtár

A kedvenc saját karaktereiről: Chestert a trónörököst említette (rajta és vele lehet sokat agyalni) és Markot a humoráért, és a vagány karakteréért, mindkettőt a Szivárgó sötétség sorozatból.

Ezen a ponton kérdeztem meg, hogy a jelenlévők közül akkor melyik köteteket mennyien olvasták és kb. a fele volt képben a Szivárgó sötétség sorozattal, a másik fele az Apa, randizhatok egy lovaggal?-t ismerte (többségben lányok, hölgyek.)

Képet készítette: Somogyi-könyvtár
Ezek után a Szivárgó sötétséggel folytattuk, Bea röviden vázolta az alapszitut és a karaktereket (két pár története, egy keresztény lány (Scar)  és fiú (Artúr) emberé, és egy mentál lány és fiú Lucy és Don a főszereplők. Azok akik a sorozat végleges kötetszámára várnak, megnyugodhatnak, megtudtuk ezt is. Összesen négy nagy kötet várható, Scar és Lucy már megkapta a sajátját, most jön várhatóan majd Artúr, és a negyedik lesz Don. Ám  összesen 4 kisebb regény van tervben, amik majd a több hónapos időkiesést hidalják át, ebből kettő már meg is jelent: Scarról a Szürke szobák, Artúrról a Miogin bázis, tehát még két kisregényre számíthatunk.

Itt kitértünk a karakterek tulajdonságaira: hogy Lucy azért a matek megszállottja, mert Bea is szereti a matematikát, és a Calderonos sorozatban Taina azért japán származású, mert ez szintén nagyon közel áll Beához, és persze a keleti kultúra jobban is mutat, mintha egy afrikai törzsből jönne a karakter. :-D
Képet készítette: Somogyi-könyvtár

Rákérdeztem, hogyan jött számára egy vallási-filozofikus regény ötlete: itt a fiatalkoráról mesélt, amikor a rendszerváltás után egy csapásra megváltozott körülötte minden, és az egyik évben még úttörő volt, majd következő évben cserkészetre küldték. Elkezdett megkérdőjelezni mindent és a válaszokat kereste. Az alap gondolatok innen jönnek, a Scart sokáig írta, átdolgozta, számára nagyon sokat jelent ez a sorozat.

Több könyvben előfordul nála a kalóz, lovag, nemes használata, Bea szerint: ezek érdekesek lehetnek ebben a világban, izgalmasabb, ha más korban vannak a szereplők. Így tehet melléjük érdekes tárgyakat (Calderonnál jobban passzol egy kard, mint egy tőr, vagy egy lézerpisztoly. Akkor nem ilyen karaktert írt volna meg.) A kalózokat pedig az űrben is összeköti a hajó, így abszolút jók karaktertípusnak. A lovagosnál pont a lovagság teremti meg azt a finom erotikát, amire a vörös pöttyösnek szüksége van (Kósza lovag elpirul egy boka látványától, ez a mai fiúknál lányoknál már nem működne.)

Itt beszéltük egy picit a kardok szerepéről: A Calderon második kötetében a kardnak nagyon fontos szerepe van, jelleme és személyisége elég markáns a regényben, és persze sokkal elegánsabb, mint egy rózsa, vagy egy lézerpisztoly. A jó hír, hogy a Calderon harmadik kötetében fontos szerepet kap, Bea vázlatai már megvannak, apránként ezen is dolgozik.

A fiatalabb olvasók kedvéért kicsit beszéltünk az Apa, randizhatok egy lovaggal keletkezéséről is:
Ezt a könyvet Bea egy kiadói esemény alkalmával született vicc, elszólás miatt írta meg. Katona Ildikó megkérdezte tőle, hogy nem írna egy Vörös pöttyös könyvet is? Bea pedig erre válaszul mondta :"Legyen a címe, mondjuk Apa randizhatok egy lovaggal?" Aztán innen beindult minden.

Képet készítette: Somogyi-könyvtár


Megkérdeztem, hogy mennyire kell figyelnie ilyenkor a célcsoportra, akinek ír. Máshogy írunk fiúknak és lányoknak? Ő azt válaszolta, igen. Neki figyelnie kellett arra, hogy több legyen a párbeszéd, a gesztusok, hangulatok leírása, több érintés és szemrebegtetés legyen benne, míg egy sci-fiben nem árt, ha sok a leíró rész, ami elmagyarázza a férfiaknak a technikai dolgokat is. A szókészlet, az írás stílus más ilyenkor. A Calderonnál például arra kellett figyelnie, hogy ne legyen túl sok a zsibbasztó  humor. Abból kellett kicsit visszavenni.

Honnan jönnek az ötletek? Például, hogy egy dió legyen a kis szörnyek, a dólények alapja?
Bea mesélt arról, hogy a kertükben van egy diófa, és mivel nincs függöny az ablakjukon, mert erdőre néz az ablak, este látszódik ahogy a diófa remeg a szélben. Ha este ettől még ő is megijed, akkor lehet benne valami. Hát így jönnek az ötletek. A fej-dió hasonlat pedig a forma miatt adja magát. Bár nekem nem igazán jutott volna eszembe, szerencsére neki igen.

Beszéltünk a humorról, ami minden könyvét áthatja, kisebb nagyobb mértékben: Bea azt mondta, kár, hogy nem vette fel, mikor azt mondtam humorosan ír,  mert a családja szerint nem is ő a leghumorosabb otthon Pedig szerintem isteni, én nagyon jókat kacarásztam hangosan a vonaton a Calderon olvasása közben. Itt derült ki az is, hogy egy barátnőjével (Sezi úrnőként került bele a könyvbe) viccből kezdtek neki a történet írásának, és nagyon hamar elkészült.  Aztán elmesélt egy anekdotát, hogy utazva mikor a gyerekével beszélgetett, két néni hogy nevetett magában rajtuk út közben.

Képet készítette: Somogyi-könyvtár
Kicsit beszélgettünk a pszichológiáról is a könyvei kapcsán: Bea egyetemi képzésben tanult pszichológiát, az Apa, randizhatok egy lovaggal apukája sok vonást, tünetet jelenít meg ebből a tanulmányból. Volt egy alaptankönyv, ami hasznosnak bizonyult az alapbetegségek miatt, de a pánikbetegségnek például külön utána is nézett. A Calderon szereplői, de Don és Lucy is kapott ebből a tudásból.

Végül pár szóban a novelláskötetet, az Esővágy-at is bemutattuk a közönségnek:
Ebben On Sai 13 novellát válogatott össze, és bár Vörös Pöttyös besorolást kapott, nem titkoltan vannak benne Arany Pöttyös kategóriájúak is, hátha így kapnak rá a fiatalok. Ezt a könyvet László Maya csodálatos fekete-fehér illusztrációi díszítik, amelyek nem mellesleg később tetoválásként is használhatóak. Rákérdeztem, de ezekből nem szeretne egyet sem regényként tovább gondolni, maradnak novellák. Még van ennyi legalább a tarsolyában, reménykedhetünk majd a későbbiekben még egy kötetben.

Itt teret engedtünk az olvasói kérdéseknek, mert szerencsére voltak:
Így derült ki, hogy a kard több szerephez jut a következő Calderon kötetben, hogy készen van két gyermekkönyv is On Sai zsebében, de itt már el kell gondolkodnia, melyik stílusban akar majd igazán maradni és alkotni, mert idő hiányban nem fog tudni minden műfajban írni. Nehogy majd gyerekkönyvet és rubin pöttyöst is várjon tőle mindenki, mikor ő sci-fi író? :-D
Beszéltünk arról is, hogy kell vagy nem kell egy írónak új álnév, ha más műfajban is szeretné kipróbálni magát (a sci-fisek kitagadják, ha rubin pöttyöst ír :-D ).

Interneten is érkezett kérdés Radasits Marianntól, aki ezt szerette volna tudni:
Azt kérdezném meg tőle, hogy ezt olvasta valahol, vagy ő találta ki? "Az apja reflexből közölte, hogy tizenkilenc és fél éves kor az ideális a szexuális kapcsolat elkezdésére."
Bea válasza: utána olvasott, a lányoknál, ha túl korán történik, akkor lelki sérülést is okozhat, de a fiúknál sem szerencsés, ehhez is kell egy bizonyos érettség. Mivel ez a lovagos könyvben van benne, ami Vörös pöttyös kategória, azt gondolta, belövi ezt a 19-20 éves korosztály, így sikerült ezt a szép kerek számot kinéznie. 

A tombola szerencsés nyertese, akinek épp On Sai dedikál
Képet készítette: Somogyi-könyvtár

Aztán On Sai meglepte a jelenlévőket egy könyvjelző csomaggal és egy friss, ropogós Miogin bázis kisregénnyel, ami tombola sorsolás után talált gazdára. Egy hölgy vehette át, miután megbeszélték, ki jöjjön a kötetért. :-D

A legutolsó kérdésként feltettem neki a már sokunkat izgató kérdést: Mit várhatunk tőle legközelebb. Erre az a válasz, hogy valami meg fog tőle jelenni dec. 8.-án, jó eséllyel az Artúr, ami 80%-os készültségben van, de időre lenne szüksége, hogy letisztázza a végét, és az most elég ritka az őszi kiadások kellős közepén, ahol vezető szerkesztőként épp 20 frissen megjelenő kötet megy át a kezei közt.
Megvannak a jegyzetei a Calderon kötethez is, reméljük, majd talán jövőre ez is a kiadás útjára léphet.
És persze ott vannak a gyerekkönyvek, amire én is azt mondom, hogy szinte mindegy mit ad ki a kezéből, ha az ő nevén fut majd, az számomra garancia arra, hogy megvegyem.

Ezzel én megköszöntem a figyelmet, majd helyet adtam az olvasóknak, hogy szép sorban kanyarogva mindenki dedikáltathassa az elhozott kötetét Beával.

Képet készítette: Somogyi-könyvtár

Én bár közben nagyon ideges voltam, és az egész feszült figyelmet kívánt végig, nagyon jól éreztem magam, Bea humora és mesélési készsége itt is megmutatkozott, mi is, az olvasók is jókat nevettünk, és a dedikálás után azt hiszem mindenki boldogan távozott.

Mi még megbeszéltük a könyvtáros kollégákkal az új tapasztalatokat, kifaggattam őket arról, elviselhető volt -e a bénázásom a mikrofonnal, majd még kaptam egy pár kérdéses interjút is, egy ifjú média szakos fiútól, aki kisfilmet készít az Országos Könyvtári Napok kapcsán a Somogyiban levő rendezvényekről.

Bea egy jó fél órát dedikált még, én utolsónak ültem oda hozzá, és kértem aláírást a saját Miogin bázis könyvecskémbe. Miután megbizonyosodtunk róla, hogy nem lesz gond, eljut egyben a szállására, ott hagytuk még őt is interjúzni a médiás hallgatóval, és a könyvtár esti záró zenéje mellett elballagtunk a ruhatár felé.
 
Kicsit fáradt közös dedikálós a végére :-D


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése