Az aranygaluska receptet a www.desszert.eu honlapról vadásztuk, a bolognai rakottastésztát a www.nosalty.hu -ról.
Miután megszereztünk minden hozzávalót, nekiláttunk a sütés főzésnek, szépen követve az utasításokat( meg ahol úgy éreztük, a sajátunkat is, mivel kiderült, hogy szegény egyetemistáknak, nincs itthon mindene, így a "találd fel magad akció" is működött. De ahogy mondani szoktuk, egy egyetemista mindent megold- azt is amit nem kell:-)
Túlestem életem első dagasztásán, míg Betti a húst, az öntetet és a csőtésztát intézte.Kb másfél órával később két nagy tál (tepsi és serpenyő) étellel gazdagabban, nekiláttunk, akkora már farkas éhesen, elpusztítani a felhalmozott, anyagban gazdag vacsit:-)Majd, hogy ledolgozzuk a kalóriát, átballagtunk az átköltözött Jatéba, és becsületesen végig roptuk a másfél órát (én csak 1-et, mert Gólyatáboros csopitalink volt) a Magna Cum Laude izomlazító dallamaira!A főzési folyamat képekkel és recepttel lentebb:
Előkészületek a sütés előtt
Aranygaluska
Hozzávalók (6 adaghoz)
A tésztához:
250 g liszt (BL55)
25 g porcukor
25 g vaj
20 g élesztő
3 g só
1 db egész tojás
110 -120 ml tej
1 db citrom héja
A vaníliasodóhoz:
750 ml tej
1 db vaníliarúd belseje
4 db tojássárga
50 g cukor
40 g liszt
kevés rum
A szóráshoz, kenéshez:
110 g darált dió
90 g kristálycukor
olvasztott vaj
Elkészítés
1. Az összes összetevőt mérjük ki egy üstbe úgy, hogy az élesztő ne érintkezzen közvetlenül a sóval. Majd gyúrjuk teljesen simára a tésztát.
2. Ezután 30 percig pihentessük a tésztát.
3. Míg kel a tésztánk, vékonyan vajazzunk, lisztezzünk ki egy 26 cm átmérőjű tortakarikát. (Esetünkben tepsit, mert csak az van.)Keverjük össze egy tálban a szóráshoz előkészített darált diót a kristálycukorral.
4. Ha megkelt a tésztánk, nyújtsuk ki 2 cm vastagra, majd nagyjából egyforma darabokat szaggassunk belőle pogácsaszaggatóval, maradék nélkül.(Kanállal)
5. A kiszaggatott tésztákat egyenként olvasztott vajjal alaposan leecseteljük, majd alaposan a cukrozott dióba forgatjuk, végül szorosan a kivajazott formába tesszük.
6. Ha megtelt a forma, a maradék cukros dióval megszórjuk, és újabb 30 percen át kelesztjük.
7. Míg kel az aranygaluska, elkészítjük a vaníliasodót. A cukrot és a lisztet egy tálba tesszük, alaposan elkeverjük.
8. Hozzáadunk 500 ml tejet, valamint a tojások sárgáját. Ezzel csomómentesre keverjük.
9. A maradék tejet feltesszük főni a vaníliarúd közepével, majd ha felforrt, vékony sugárban, folyamatos keverés mellett a tojássárgás alaphoz öntjük.
10. Az így kapott keveréket visszaöntjük a fazékba, és kis lángon besűrítjük, míg ízében elmúlik a lisztes érzet. Végül adjuk hozzá a rumot is.(Hát rumunk sem volt, ez kimaradt)FIGYELEM! Ha a sodó valamilyen okból becsomósodna, csak turmixoljuk össze, és már jó is.
11. A megkelt aranygaluskát 170 C-os előmelegített sütőben 30-35 perc alatt készre sütjük.
12. Kihűlés után meleg vaníliasodóval leöntve tálaljuk.
És amit Betti készített:
Bolognai Rakottas Tészta
Előkészület: kb. 30 perc Sütés: kb. 30 perc
hozzávalók 4 főre
- 500g penne tészta
- olaj (a főzővízbe)
Mártáshoz:
- 2 közepes paradicsom konzerv
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 500g darált hús
- kb.1 dl víz
- só
- cukor
- bors
- majoranna
- oregáno
- bazsalikom
- rozmaring
Öntethez:
- 2 tojás
- 1 kis pohár tejföl
- kb. 5 dkg reszelt sajt
- só
- bors
Tetejére:
kb. 10 dkg saj reszelveA terítésünk még nem a Vacsoracsatába való, de törekedtünk azért...Judit azt mondta 5 pontos( Kérdés? -Melyik műsor pontozása szerint):-)
Jó sütés, főzést a receptek kipróbálásához!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése