2015. augusztus 3., hétfő

19/50 Betiltott könyv: George Orwell: 1984

A könyv adatai :

Kiadója: Európa
Magyar kiadás: 2013
Oldalszám: 358. old.
Fordította: Szíjgyártó László


Fülszöveg:

"Üdvözlet az egyformaság korából, a magányosság korából, a Nagy Testvér korából, a duplagondol korából" - írja a naplójába Winston Smith, a lázadó, a gondolatbűnöző, aki nem hajlandó elismerni, hogy a 2x2 a Párt akarata szerint lehet három vagy öt. Talán valóban "csak" keserű üdvözlet lesz ez a regény a jövőben, örök emlékeztető a totalitárius XX. századra, és persze szellemes szatíra, mint a nagy példakép, Swift Gulliver-e. Talán... De most még a zsigereinkben érezzük, mit jelent a Nagy Testvér, a gondolatbűn, a gondolatrendőrség, az újbeszél, a duplagondol; s az óceániai Párt három jelmondata is hátborzongatóan ismerős:

A háború: Béke

A szabadság: Szolgaság

A tudatlanság: Erő

S bár sok mindent be tudunk helyettesíteni a történelem valós alakjaival, eszméivel, intézményeivel, ebben a regényben mégis az írói fantázia a leglenyűgözőbb; 1948-ban, betegen, kiábrándultan Orwell olyan regényvilágot alkotott, amely borzongató realitásával rabul ejti az olvasót akkor is, ha közben könnyedén - talán túlságosan is könnyedén - azt mondja: Orwell jóslata, hála istennek, nem teljesedett be.

Gondolataim a könyvről: 

Csak azért kap 5 csillagot, mert olyan elborzasztóan van megírva, ami már szinte mesteri. És mert klasszikus. De többet nem szeretném elolvasni. Nagyon sok mindenre ráébreszti az embert, és nem feltétlen csak a jó dolgokra.
Hogy mennyire befolyásolhatóak vagyunk, hogy a beszéd, a hangok, a képek, mennyire fontosak. Mellé pedig az eszmék, és az ember saját érzelmei. Kínzással, fájdalommal az ember szocializálható. Arra is, hogy azt gondolja, kettő meg kettő az 5. És már nem emlékszik rá, hogy valaha volt 4 is.

A három fő részben szépen fel van építve a lelki rombolás. Az elsőben megismerjük ezt a sivár, kegyetlen, irányított világot, a teleképpel, a 2 perc Gyűlölettel, Winston személyes kérdéseivel és kétségeivel. A mindennapi rutin, a torna, az ember állandó belső kontrollja az arcán, az izmain, de még a gondolkodásán is. Mindez annyira félelmetes és elborzasztó, a legszörnyűbb pedig mikor konkrét emberekre, történelmi dolgokra találhatunk utalást. Pedig ez a regény utópiának készült 1948-ban, Orwell már nem látta a Sztálinizmust, bár előtte megélte a háborút, de elképesztő mit képzelt el már akkor is.


A másodikban megjelenik Júlia, a remény, a titok, és talán a szerelem is. A terv, az álom a Testvériségről, a lázadás lehetőségéről, O’Brien személye (barát, vezér, nem létező alak, segítő?). És egy könyv, ami minden eszmét kifejt, megmagyaráz, és segít az olvasónak is megérteni és értelmezni a borzalmat.

A harmadik rész pedig mint Winston esetében az átképzésnél, a végjáték. A kínzás, a fájdalom, az éheztetés, mind a testi megtörést vezeti elő, majd lélekben belül is megtörik az 101-es szobában, amikor már a szívét és a lelkét is elárulja. Majd átnevelik, és átképzik. Mert a Hatalom : A Párt, és nincs belőle kiút. Félelmetes és elborzasztó, hogy ebből mennyi minden megvalósul még ma is.

Érdekesség:
 Nem tudom mennyien emlékeztek még rá, pár éve volt egy nagyobb olvasási mozgalom A Nagy Könyv néven, és akkor ebben benne volt a végén a beválogatott legjobbak között az 1984 is. A legjobb könyvekhez kampányfilmek is készültek, a könyv magyar védnöke Ákos volt. Annyit ugye tudni lehet, hogy neki régen volt egy megjelent CD-je, azonos címmel (1984), ezt is ez a könyv ihlette, és a CD-n még  egy külön dal is szól a 101-es szobáról. Aki kicsit is ismeri Ákos munkásságát ismeri az 1984 című dalt is, mára már ez is ikonikussá vált.

De ami itt érdekesség, hogy a forgatott kisfilm nagyon jó minőségű, tele jelenetekkel és mondatokkal a könyvből, még a hangulata is hátborzongató. Itt Ákos játsza Winstont, már csak ezért is érdekes. Érdekességképpen ennek a werkfilmjét hozom most.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése