2015. augusztus 30., vasárnap

24/50 Egy nőíró könyve: Louisa May Alcott : Kisasszonyok

24. elolvasott: 9. pont Egy női író könyve: Louisa May Alcott : Kisasszonyok

A könyvről:

Kiadója: Lazy
Magyar kiadás: 2006.
Oldalszám: 260.  old. 
Fordította: Sóvágó Katalin

Fülszöveg:
A March család négy lánya – Meg, Jo, Beth és Amy – számára nehéz idők járnak. Édesapjuk az amerikai polgárháborúban szolgál, anyjuk otthon igyekszik elfogadható életet teremteni. Sok megpróbáltatást és jó pár örömteli fordulatot végigélve, a lányokból igazi kisasszonyok válnak a történet végére.


Gondolataim a könyvről: 
Még a hosszú hétvége alatt fejeztem be vasárnap. Mivel már láttam a filmet, volt előttem valamilyen kép, milyenek a lányok, milyen a könyv hangulata. Ez az az időszak, amikor a lányoknak még illik kalapot és kesztyűt húzni, illedelmesen viselkedni, nem futni és hajbókolni. Van házvezetőnő (aki tündéri), van napi munka, a gyerekek mellé nevelőnő kell, és az udvarlásnak még megvannak a maga szabályai. 


– Csúnya dolog zúgolódni, ennek ellenére úgy gondolom, hogy a mosogatás és a takarítás a legkomiszabb munka a világon. Mérges leszek tőle, és az ujjaim is annyira megmerevednek, hogy nem tudok tisztességesen gyakorolni! – Beth ránézett eldurvult kezére, és akkorát sóhajtott, hogy ezúttal mindenki hallhatta." 

Itt még fontos a vallás, a napi házimunkák pontos elvégzése (amire van külön egy tanmese, milyen egy hét munka nélkül unatkozással töltve), milyen hogyha megtartjuk a haragunkat, és dühből, önzésből cselekszünk (erről is van egy baleset). Szóval, én nagyon erősen ajánlanám a mai fiataloknak, megérdemelnék, hogy egy kicsit belelássanak abba, hogy milyen volt régen. 

"– Akkor hadd tanácsoljam, hogy vegyétek fel ismét kisded terheteket; mert bár nehéznek tűnnek néha, azért jót tesznek nekünk, és úgy könnyebbednek, ahogy megtanuljuk hordozni őket. A munka hasznos, és itt bőven jut mindenkinek: megőriz minket az unalomtól, a rosszaságtól, jót tesz az egészségnek, a szellemnek, erősebbé, önállóbbá tesz, mint a pénz vagy a divat."

"Jobb boldog vénkisasszonyként élni, mint boldogtalan feleségként vagy épp szemérmetlenül férj után vadászva…"


Imádtam benne, hogy minden lány egy csuda jópofa karakter, Meg kicsit büszke, Jo szeleburdi, Beth, kedves és állhtatos (tele van ilyen szavakkal és most még ez van bennem), Amy pedig maga a hiúság. De ezek a rövid fejezetek mind egy kedves tanmese, egy mulattató történet, akár egy kis novella is lehetne, hogy milyenek ne legyünk, és hogy milyen megpróbáltatások érhetnek minket attól függetlenül, hogy jók vagy rosszak vagyunk.

 Könnyed, vidám, a kis tanmesék sorozata felüdülés volt a sok fantasy, disztópia és YA regény után.



A filmről: 
1994-ben készült belőle egy jó szereplőgárdával film, viszont itt felhasználták már a folytatáskötetet is (bár nem mindet). Mivel ez magában elég rövidke, és nem olyan eseménydús, mellérakták azt is mikor a lányok érett nővé érnek, nagyobb iskolába mennek, tanulnak, írnak, festenek, és férjet találnak maguknak. 
A fenti képek ebből a filmből származnak. 

A szereposztás: 
Josephine "Jo" March   Winona Ryder
Marmee March   Susan Sarandon
Theodore   Christian Bale (Ez itt nagyon vicces, mikor újra néztem a szereposztás, csak nevettem, hogy fel se tűnt.)
Amy March  Kirsten Dunst
Margaret "Meg" March   Trini Alvarado
Elizabeth   Claire Danes

A Folytatáskötetek pedig:
2. Jó feleségek (Igazából csak ez a folytatás, és eddig van benne a filmben is a történet)
3. Fiatalurak (Ezek pedig már Jo fiairól és az iskoláról szólnak, tehát az utolsó kettő végül is külön kötetnek tekinthető.)
4. Jo fiai

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése